Albert Einstein Portre

Albert Einstein Yahudi asıllı Alman teorik fizikçi. 14 Mart 1879 yılında doğmuş-18 Nisan 1955 yılında ölmüştür. Yani Einstein öldüğünde 79 yaşındaydı.
Çocukluk yıllarında çok zor konuşmuş hatta 9 yaşına kadar konuşamamış ailesi gerizekalı olduğunu düşünmüş (Belki de ailesi gerizekalıydıda Einstein onlarla muhattap olmak istemedi).
Einstein'in Türkiye'ye Mektubu
1949 Kasım ayında Amerika 'da Princton Üniversitesi'nde öğrenimi sürdüren Münir Ülgür ile Albert Einstein arasında tesadüfen gerçekleşen sohbet; Ülgür'ün Türk olduğunu öğrenen Einstein der ki: "Biliyor musunuz? Dünya nın en büyük liderine sahipsiniz"
Einstein 1930 yılında Nazi zulmünden korunmaya çalışan 40 kadar Alman bilim insanının Türkiye'deki üniversitelerde hiçbir ücret talep etmeden ders vermelerini rica etmiş. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü konuyu eğitim bakanına iletmiş, eğitim bakanı bu isteği reddetmiştir. Ancak 1933 yılında Atatürk tarafından sonradan görülen bu mektupta daha önce reddedilen bu Bilim insanları davet edilmiş, Ankara ve İstanbul Üniversitelerine gelmişlerdir. Atatürk'ün bu davetinde Einstein'da davet edilmiş ancak kendisi gelmemiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar