Albert Einstein karikatür çizimi (caricature drawing)

Karikatür denemelerimden. Suluba ile boyanmıştır saçlarında ara ara akrilik (beyaz renk) boya yer almaktadır.

- Albert Einstein'ın 9 yaşına kadar okuyamadığını biliyor muydunuz? Leonardo da Vinci'de benzer şekilde çoçukluk dönemlerinde yazılanları okuyamamış. Yine Einstein Üniversiteye gitmek için girdiği sınavı ilk seferde değil sonradan kazanmış. Dünya'nın en dahi insanı olarak tanımlanan (ki kendisi dahilikten çok meraklı olduğunu belirtmiştir) Einstein'a o dönemde okuyamadığı için (çocukken) aptal, salak demişler midir? Evet demişler gerizekalı demişler..
 Şimdi Einstein'ı bi kenara bırakırsak;
Sen çocuğunun bu yaşlarda (6-10) kitap okuyamadığını yazılanları anlamadığını farketmişsindir belki. Harfleri, kelimeleri ters bir şekilde yazdığını, ayna görüntüleri şeklinde yazdığını veya kelimeler arasında harfleri farklı kombinasyonlarda denediğini (kmileeler, kelemelir, relemilek vb). Harfler çocuğun önünde dans ediyormuş gibi görünüyor ve çocuk harfleri tanıyamıyor. Tıpta bu durumun adı disleksi olarak adlandırılıyor. Nörolojik bir rahatsızlık (hemen kafadan kırık mı falan demeyin) , aslında böyle çocukların diğer çocuklardan hiçbir farkı hatta çok daha özel oluyolar ki örnekleri zaten yukarda verdim.
Böyle bir durumla karşılaşırsanız eğer çocuğunuza bağırıp çağırmak yerine bir doktora götürün tam bir durum tespiti yaptırın ve ilgilenin sevin.
(Bu yazı bilgi amaçlıdır. Böyle bir durumda lütfen hekiminize danışınız)

Yorumlar

Popüler Yayınlar