Vecihi karakalem çizimi

Türk Sineması'nın unutulmaz karakteri Şener Şen'in Vecihi'nin karakalem çizimi. Küçükken izlediğimizde gülüp geçtiğimiz Vecihi, aslında gerçekten yaşamış bir pilot olan Vecihi Hürkuş'un ismiydi.

Soyadının hakkını sonuna kadar veren adam: Vecihi Hürkuş

Vecihi Hürkuş 1896 yılında İstanbul'da doğdu. Tophane sanat okulunu bitirdi, Balkan harbine katıldı. Harbin sonunda Beykoz'da esir kumandanı oldu. Daha sonra tayyareci olmaya karar veren Vecihi tayyareciliği bitirdikten sonra "makinist olarak Bağdat'a göderildim, uçak kazasında yaralanarak İstanbul'a döndüm. Bu kaza beklendiği gibi kolumu kanadımı kırmadı, tem tersine kanatlanmak istedim ve pilot olmaya karar verdim. Bu karar tam 50 yıl beni göklere bağladı"
Bir savaşta düşman uçağı düşüren ilk pilot oldu. Ruslara esir düştüğünde uçağını teslim etmemek için yaktı. İstiklal madalyası kazandı.
Kendi uçaklarını yaptı. Atatürk'ün bu adamdan faydalanın demesi üzerine Almanya'ya mühendis olmak için gönderilmiş, iki yılda okulu bitirmiş ve Türkiye'ye dönmüştür ancak Türk yetkililer Hürkuş'un bu diplomasını ilk başta "iki yılda okulu bitiremezsin diye" kabul etmemiş. Sonrasında dava açarak diplomasını kabul ettirmiştir. Sonrasında şanssız günler geçiren Vecihi "kanatlılar" diye bir dergi çıkartmış ama uzun ömürlü olmamıştır.

Yorumlar

  1. kesinlikle unutulmaz karakterlerden biri. :))
    o uçak sahnesini ne sevmiştim. çizimi görünce aklıma geldi bir an. ^^ ayrıca resimlerinin altına düştüğün notları oldukça seviyorum, bilmediğim konular hakkında vukuf sahibi olmak ayrı bir güzel his. elbet çizimde harika ötesi, insanı o günlere sürüklüyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle :) sevmeyen yoktur sanırım. Herkesin bilmediği şeyler yazmaya çalışıyorum aslında garip bilgiler eline geçerse (çizilmelik) pasla :) Renkli halini de çizeceğim bunun:)

      Sil

Yorum Gönder

Çizimler bence... ?

Popüler Yayınlar